Skal du børste børns tænder?

De små bisser hos børn skal både plejes og børstes, for det er med til at gve sunde gummer og en korrekt tandstilling af de blivende tænder.

Når tandbørstningen begynder

• Brug altid en blød babytandbørste
• Begynd med tandbørsten allerede inden barnet får den første tand - gnub gummerne forsigtigt
• Lav en leg med tandbørstningen f.eks. hvor Karius og Baktus farer rundt i munden og skal fanges, inden tandbørstningen er slut.
• Når den første kindtand er kommet, brug da en smule fluortandpasta (så meget, som der kan ligge på barnets lillefingernegl)
• Børst alle tændernes sider både morgen og aften.

Glem ikke de små bisser

Mange forældre oplever den daglige tandbørstning på de helt små børn som en daglig kamp og plage. Så kan det være fristende at give op og lade stå til. Tænderne bliver ikke børstet så grundigt – og måske heller ikke hver dag. Mælketænderne sidder jo ikke så længe alligevel, beroliger man sig selv.

Sunde mælketænder – sunde blivende tænder

Men der er god grund til at holde ud med tandbørsten. For mælketænderne holder pladsen for de blivende tænder, så de vokser rigtigt og sidder, som de skal. Hvis mælketænderne bliver trukket tidligt ud på grund af huller, er der stor risiko for, at barnets næste tænder sidder forkert og skal rettes ind med bøjle. Hvis et hul er så stort, at der opstår rodbetændelse er der risiko for, at den blivende tand under den tager skade. Og husk: Nogle af mælketænderne skal holde, til barnet er ca. 12 år.

Børn kan ikke selv børste tænder, før de er 12 år. Først da er barnets motorik udviklet nok, til at det selv kan få ansvaret for tandbørstningen. Derfor bør forældrene indtil da 'børste efter' og holde øje med tandbørstningen.

Begynd i babyalderen

Så snart barnet kan holde noget i hænderne, når du skifter ble, så giv det også en tandbørste at bide i. Sørg for, at der er fred og ro. Børst barnets gummer meget blidt med en blød tandbørste – det er rart for barnet, når det får sin første tand. Så har den gode vane allerede fået en god start.

Hvis dit barn simpelthen ikke vil have børstet tænderne, er kuren stadig fred og ro. Sæt tid af morgen og aften til at børste tænder - hver dag. Giv barnet sin egen tandbørste, og lad det børste tænder selv. Så kan du 'børste efter'. Find en tandpasta med fluor, barnet kan lide, men brug kun så meget, som kan ligge på barnets lillefingernegl.

I starten får du måske kun børstet én tand hver gang, men snart er du oppe på to og på et tidspunkt bliver barnet samarbejdsvillig. Det vigtige er, du fastholder, at I skal børste to gange dagligt, og at du sørger for, at det sker i fred og ro. Og trøst dig med, at din indsats bliver belønnet med, at dit barn får gode tænder.

Sut er bedre end tommelfinger

Mange børn elsker deres sut – og kan have svært ved at opgive den hyggelige "trøster". Men sutten kan give suttebid, så fortænderne i over- og undermunden ikke mødes, når barnet bider sammen. Hvis barnet opgiver sutten i tide, undgår man blivende skader på biddet, fordi suttebiddet kan rette sig af sig selv. Derfor bør barnet før fireårsalderen lægge sutten væk, ellers risikerer man, at biddet skal rettes med tandregulering.

Det er bedre at sutte på sut end tommelfinger, fordi der er større risiko for, at biddet skal rettes, hvis barnet sutter på tommelfinger. Det skyldes, at der er meget større kraft i tommelfingeren, så den lettere påvirker biddet. Fortænderne og ganepartiet bliver presset frem i munden, og samtidig kan der opstå overbid. Derfor er det en god idé at give barnet en sut, hvis det ønsker det, for at undgå at det sutter på sin tommeltot. Det er også sværere at opgive vanen med at sutte på tommefinger, fordi barnet bogstaveligt talt altid har den ved hånden, hvorimod sutten forsvinder ud af syne.

Kilde

Dansk Tandlægeforening

Læses lige nu

Mest læste