Huden - dit vistikort udadtil

Hudpleje kan være nødvendig for at opretholde eller genoprette hudens smidighed og fugtighed. Her finder du råd om, hvordan du plejer huden bedst muligt.

Hvorfor hudpleje?

Huden har flere funktioner, den beskytter os fx ved at holde bakterier og andre skadelige mikroorganismer og stoffer ude og holder på væske, så vi ikke mister for meget ved fordampning fra hudens overflade. 

Hudens yderste lag er derfor næsten helt vandtæt. Denne tæthed skyldes, at de aktive celler i hudens yderste lag producerer en blanding af fedtstoffer, som lægger sig imellem de yderliggende, forhornede celler og danner den såkaldte hudbarriere.

Hudpleje kan være nødvendig for at opretholde eller genoprette hudens smidighed og fugtighed. Hvis hudens barriereeffekt bliver nedsat, fordamper der for meget vand fra huden. Den kan blive tør, skællende og sprukken, som kan medføre kløe, rødme, eksem og nedsat beskyttelse mod infektioner og irritation i huden.

Hvilke hudplejeprodukter?

Til daglig pleje af normal hud og for at forebygge tør hud, kan du bruge en normal fugtighedslotion, som er ret vandholdig med et relativt lavt indhold af fedtstoffer.

Til behandling af let tør hud, bør du bruge en federe creme en eller flere gange om dagen. Hvis du har meget tør hud eller eksem, kan det være nødvendigt at bruge en specialcreme, der fx indeholder ekstra store mængder af hudens naturlige fedtstoffer. Disse fedtstoffer lægger sig nemlig direkte som en forstærkning af hudbarrieren. Spørg eventuelt din læge. Er huden rød, tør og kløende kan det tyde på eksem.

Her om sommeren kan du ofte nøjes med en mindre fed creme – altså en fugtighedscreme eller lotion, men til vinteren det vigtigt, at du brugere en federe creme. Som tommelfingerregel bør du anvende creme to gange om dagen, morgen og aften.

 

Fedtindhold i lotions, creme og salve

Lotion – 13-15% fedt
Fugtighedscreme – 20-30% fedt
Fedtcreme -70% fedt
Salver og fedtsalver 100% fedt

7 råd fra kosmetologerne

 1. Få din hudtype bestemt ved en kosmetolog – du får at vide præcis hvordan DIN hud er skruet sammen. Så kan du selv vælge, hvilke produkter du vil bruge i fremtiden

 2. Rens dit ansigt både morgen og aften. Også selv om du er træt

 3. Hold dig fra produkter med alkohol i. Det gør din hud tør

 4. Peel din hud en gang om ugen – både krop og ansigt. Det fjerner døde hudceller og får din hud til at stråle

 5. Sørg for at spise sundt og varieret og spis evt. en vitaminpille hver dag

 6. Vask ansigtet i lunkent vand, da varmt vand udtørrer huden. Det er vigtigt, at dit renseprodukt kan skylles af med lunkent vand

 7. Store solbriller beskytter ikke kun dine øjne, men også huden omkring dem

Desuden kan du følge disse råd, hvis din hud er tør og irriteret - fx efter meget sol og saltvand:

 • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler og lignende 

 • Brug i stedet creme eller et oliebaseret rensemiddel 

 • Undgå at arbejde for meget med opløsningsmidler og andre kemikalier

 • Undgå at bruge gummihandsker og stramtsiddende tøj ofte

 • Undgå brug af produkter, der kan irritere huden i det daglige - dvs. make-up, farvede og parfumerede cremer og lignende 

 • Undgå at udsætte huden for stærk sol for ofte og sørg for effektiv solbeskyttelse 

 • Undgå for høj temperatur derhjemme 

 • Undgå rygning 

 • Drik rigeligt med vand 

 • Brug af olier og fugtgivere vil stimulere kirtlerne til at fungere mere normalt og vil give din hud fugt og næring

 • Brug en fugtmaske om natten ca. en gang om ugen

 

Kilder

Læses lige nu

Mest læste